Toata lumea il cunoaste si toata lumea il foloseste. Laptopul este acel computer mobil care a reusit sa schimbe cursul vietii si care reuseste pe zi ce trece sa ofere performante din ce in ce mai mari si mai interesante. Practic, astazi poti sa faci aproape orice cu un laptop. De la simpla scriere de texte, pana la crearea de filme, muzica sau imagini de cea mai buna calitate, laptopul este un adevarat amalgam de beneficii, care mai de care mai mari.
Daca astazi cunoastem laptopurile intr-un anumit fel, in urma cu mai bine de 30 de ani, acestea aproape ca nici nu existau. Istoria Laptopului a inceput destul de tarziu, in anii 70, cand Alan Kay s-a gandit ca un computer portabil ar fi benefic pentru toata lumea. Astfel, a aparut conceptul Dynabook, dezvoltat de Xerox Parc, la inceputul anilor 1970. Evident, portabilitatea acestui laptop era discutabila, in conditiile in care era destul de greu pentru a fi deplasat de catre o singura persoana, insa a fost un bun start pentru ceea ce urma sa apara ulterior.
Abia 10 ani mai tarziu a aparut si primul model de laptop care s-a produs in masa pentru vanzarea catre publicul larg. Osborne 1 a fost un laptop cu sistem de operare CP/M, care avea un ecran extrem de mic si era mult mai greu decat laptopurile obisnuite. Chiar daca era foarte greu si avea dimensiuni uriase, acest laptop a reprezentat o schimbare majora in industria computerelor, fiind primul computer care putea fi deplasat dintr-un loc in altul cu usurinta. Ceea ce era total neplacut insa, era faptul ca nu avea o baterie si trebuia sa fie intotdeauna conectat la priza.
Doi ani mai tarziu, pe piata laptopurilor a intrat si Compaq Portable, un laptop lansat de IBM, mai usor decat Osborne 1, dar care avea aceasi problema, nu dispunea de o baterie.
In 1982 apare si primul laptop cu un aspect asemanator laptopurilor din ziua de astazi. Grid Compass 1101 este primul model cu un design ergonomic si cu ecran care se inchide peste tastatura sub forma de clapeta. Desi extrem de tentat pentru pasionatii de computere din anii respectiv, acesta costa o adevarata avere, putand fi achizirionat la preturi intre 8000 si 10 000 de dolari.
Una dintre cele mai mari probleme ale laptopurilor de pana atunci, anume lipsa bateriei, avea sa fie rezolvata in 1983, cand Epson a inceput sa comercializeze HX-20, un laptop care se alimenta cu baterii reincarcabile. Acesta avea specificatii extrem de reduse, fata de ceea ce reprezinta laptopul astazi. Avea doar 84 de taste, un LCD foarte mic si putea sa suporte 4 linii de text si 20 de caractere pe fiecare linie.
Kyocera Kyotronic 85 a fost primul succes urias in ceea ce priveste laptopurile. Vandut doar in Japonia, initial, acesta avea un editor text furnizat de Microsoft si un interpretator Basic.
Sfarsitul anilor 80 a reprezentat inceputul cresterii in lumea laptopurilor. Practic, acestia au fost anii in care clientii business au inceput sa vada oportunitati in achizitia unui laptop. Atunci au inceput si luptele pentru laptopuri cat mai usoare si cat mai puternice. NEC Ultra Lite spre exemplu, cantarea doar 2 Kg, insa stoca toate informatiile pe dischete.
Primele laptopuri cu Hdd propriu au aparut in 1989, in seria Compaq LTE. 1989 a fost si anul in care si-a facut aparitia Apple, cu Machintosh Portable, un computer care nu a avut insa succesul scontat in vanzari. Acesta impresiona totusi prin calitatea ecranului si prin bateria care putea sa reziste destul de mult.
Doi ani mai tarziu insa, Apple a dat lovitura prin PowerBook, un laptop care a reusit sa inoveze si sa aduca foarte multe noutati, precum trackball-ul, touchpad-ul sau designe-ul prietenos al tastaturii, care permitea inclusiv odihna palmelor.
Odata cu lansarea Windows 95, in 1995, viata laptopurilor a luat o turnura ascendenta impresionanta. Practic, fiecare laptop a inceput sa fie construit standard, pentru a putea sa dispuna de acest sistem de operare si fiecare beneficia de functii de power management, furnizate de sistemul de operare. Windows 95 este sistemul raspunzator pentru trecerea la procesoare puternice, Intel Pentiun si adoptarea unitatilor optice.
Sfarsitul anilor 90 a insemnat cresterea popularitatii laptopurilor si evident, scaderea preturilor de achizitie a acestora. In plus, dezvoltarea a fost una impresionanta. Au aparut tehnologii precum senzori de citire a amprentelor, ecrane de o calitate impresionanta sau baterii cu durata de viata foarte mare.
Secolul 21 a adus deja o expansiune uriasa a laptopurilor. Procesoarele au ajuns sa ruleze pe 8 sau chiar 16 nuclee, memoria Ram a ajuns impresionant de mare iar capacitatea de stocare a reusit sa depaseasca cu usurinta 1 TB. In aceste conditii, aproape toti utilizatorii de computere au trecut de la clasicul desktop la portabilul laptop, care a reusit sa ofere flexibilitate si foarte multe beneficii.
Astazi, daca iti doresti un laptop de buna calitate, il poti gasi la preturi extrem de mici. Cel mai slab laptop de astazi, pus fata in fata cu cel mai puternic laptop din urma cu 25 de ani, este de cateva mii de ori mai performant, dar si de cateva mii de ori mai ieftin.
Practic, poti achizitiona un laptop excelent, care sa nu coste mai mult de 1000 de lei ( 200 de euro ) si te poti bucura de autonomie de 3-4 ore, de greutate de pana in 2 kg si de performante de ultima generatie.
Cu o crestere deosebit de rapida cunoscuta de lumea PC-urilor, urmatorii ani s-ar putea sa ne uimeasca. Deja foarte multi producatori insista pe crearea unor tehnologii deosebite, cum ar fi afisarea imaginilor proiectate ( holograme) sau ecrane ultra realiste cu zeci de milioane de culori.
Nu avem cum sa prezicem ce va fi, insa, daca in 30 de ani de la aparitia laptopului, cresterea a fost atat de impresionanta, urmatorii 30 de ani ne vor astepta cu extraordinar de multe lucruri deosebite, care ne vor ajuta sa intelegem mult mai bine mediul inconjurator si sa fim din ce in ce mai eficienti in tot ceea ce facem.