Cum sa cumperi un laptop

Laptopurile au devenit unelte esentiale pentru oricine – fie ca il folosim de acasa, pentru afaceri sau pentru studii. Daca nu v-ati cumparat inca un laptop, aveti toate datele necesare pentru a va cumpara unul care sa corespunda cu exactitate nevoilor voastre? Pentru ca, pana la urma, oferta de laptopuri de pe piata este atat de vasta , incat devine dificil sa alegeti marimea, culoarea, tipul de procesor, memoria RAM, placa video sau hard disk-ul.

Acest articol este menit sa va deschida putin ochii, sa va ajute in procesul achizitionarii unui nou laptop, care sa serveasca tuturor necesitatilor voastre, indiferent de scopul pentru care l-ati achizitiona.

Ganditi-va daca un laptop va ofera avantajele pe care le doriti

Daca nu ati mai avut vreodata un laptop, ar fi bine sa luati in considerare, in prima instanta, beneficiile pe care le puteti obtine cumparand unul. Daca incercam sa comparam un laptop cu un desktop, laptopurile au urmatoarele avantaje:

  • Puteti lua laptopul oriunde cu voi, chiar si in cazul in care calatoriti peste hotare (bineinteles, luand si incarcatorul potrivit cu voi);
  • Laptopurile sunt acum mai accesibile si competitive din punct de vedere al pretului;
  • Majoritatea laptopurilor pot face exact aceleasi lucruri pe care le face un calculator (desktop) normal.

Exista insa si cateva dezavantaje:

  • Laptopurile sunt usor de furat daca nu sunteti atent;
  • Durata de viata a bateriei este limitata si devine frustrant atunci cand doriti sa il folositi o perioada mai indelungata (de exemplu, in avion sau pe plaja);
  • Durata de viata a laptopurilor este semnificativ mai mic decat a calculatoarelor obisnuite. Daca planificati sa va folositi doar de laptop in fiecare zi, ganditi-va la un upgrade dupa 2 ani;
  • Din cauza naturii particulare a componentelor hardware, chiar si pentru defectiuni minore, s-ar putea sa fiti obligati sa-l trimiteti pentru reparatii firmei care l-a fabricat.
Stabiliti-va bugetul

Este important sa stiti suma totala pe care o aveti la dispozitie, inainte de a incepe sa va cautati un laptop. In caz contrar, o sa va treziti ca includeti in planurile voastre de cumparaturi si foarte multe widgeturi sau componente periferice, laolalta cu laptopul.

Exista o gama foarte larga de laptopuri pe care le puteti achizitiona si, fixandu-va o limita de pret, va veti asigura ca va veti bucura de calculatorul pe care vi-l puteti permite, fara ca in viitorul apropiat sa trebuiasca sa ii faceti un upgrade, platind inca ratele initiale. Hotarati ce aspecte sunt importante pentru voi si incercati sa le incorporati in bugetul fixat.

  • Daca va doriti doar un calculator pentru a naviga pe internet sau trimite mesaje/email-uri, atunci n-o sa va fie greu sa gasiti un notebook sau un laptop ieftin. Chiar si un laptop la mana a doua cu o garantie avantajoasa poate sa reprezinte o solutie;
  • Daca sunteti fanul jocurilor online, va trebui sa cheltuiti mai multi bani pe o placa grafica performanta. Daca faceti din jocurile online un hobby, probabil ca ati luat deja in calcul aceasta caracteristica mai putin ieftina. In acest caz, va recomand sa cititi acest articol cu Laptopuri ieftine pentru Gaming.
Luati in calcul ce sistem de operare preferati: Linux, Mac OS sau Windows

Este la latitudinea voastra si o preferinta personala, dar cititi aceste lucruri demne de luat in seama:

  • Cumparati ce stiti sa folositi mai bine. Daca sunteti deja familiarizat cu un anumit sistem de operare, va fi mai usor sa continuati pe aceeasi linie decat sa o luati de la capat cu un sistem de operare nou. Dar nu lasati factorul indus de sistemul de operare sa va influenteze in proportie de 100% sistemul pe care o sa-l achizitionati.
  • De ce sa pastrezi un anumit sistem de operare daca acesta nu vi se potriveste? Cateva din programele pe care le utilizati in mod frecvent sau pe care le doriti pe viitor, sunt doar disponibile pentru sistemul vechi de operare, cu care sunteti obisnuiti. Nu este neaparat un minus, daca puteti gasi un emulator. Pentru alte programe nu veti gasi un asemenea emulator. Cheltuielile, din acest punct de vedere, pot creste.
  • Daca nu sunteti utilizatori experimentati si veti avea nevoie de ajutor, cumparati calculatorul cu care familia sau prietenii va pot ajuta. Altfel, va trebui sa va bazati pe ajutorul unor firme specializate.
  • Incercati toate cele trei sisteme de operare pe calculatoarele prietenilor sau apropiatilor. Chiar daca aspectul general este asemanator, utilizarea fiecaruia dintre ele poate fi diferita si puteti “simti” care dintre ele vi se potriveste.
  • Dati-i o sansa sistemului de operare Linux! Multe din laptopuri pot fi cumparate cu Linux pre-instalat. Inainte de a-l cumpara, incercati una din variantele distribuite gratuit si denumite generic “Live Distro”. Va permite sa instalati Linux fara sa trebuiasca sa faceti vreo modificare computerului actual. Majoritatea sistemelor de operare Linux sunt gratis, la fel si multe alte programe scrise pentru Linux. Un program denumit WINE va permite sa rulati aplicatii de Windows pe sisteme Linux, ca si cum ati lucra in Windows. WINE este inca in dezvoltare. Totusi, nu toate programele de sub Windows pot rula sub Linux, chiar si cu interventia WINE. Exista milioane de utilizatori de WINE in intreaga lume, care folosesc software Windows pe calculatoare Linux. Sistemul de operare pe care va sfatuiesc sa-l incercati este practic imun la virusi si alegerea perfecta pentru copii, deoarece Linux este gratuit, programele sunt gratis si nu exista pericolul de virusare. Daca sistemul de operare este afectat de joaca unora dintre copii, se poate reinstala foarte usor un sistem de operare proaspat. Linux Mint arata si lucreaza aproape la fel ca si Windows. Linux Ubuntu este cea mai populara varianta de Linux.
  • Laptopurile MAC costa in general mai mult, avand parti hardware si caracteristici tehnice similare unui PC. Poate reprezenta un dezavantaj major daca nu aveti un buget foarte mare la dispozitie. Pe de alta parte, MAC-urile merg foarte bine cu IPhone, IPad sau IPod. Sunt considerate usor de folosit chiar si de catre persoanele care nu au calitati tehnice si beneficiaza de un foarte bun suport in cadrul Apple Store.  Cititi prospecte si articole pe care le gasiti pe tot internetul, pe forumuri sau pagini dedicate acestui subiect. MAC-urile sunt mai putin dispuse la virusare decat PC-urile instalate cu Windows dar nu sunt imune. De asemeni, daca exista programe care ruleaza in Windows si doriti sa le folositi pe un MAC, puteti cumpara un software care emuleaza aceste programe si care va permite sa le folositi sub MAC OS. Toate sistemele MAC recente vin preinstalate cu un asemenea emulator, numit BootCamp. Totusi, folosirea programelor Windows pe un sistem MAC preinstalat cu BootCamp, necesita restart (in modul Windows).
  • Laptopurile/notebook-urile Windows sunt foarte accesibile din punct de vedere al pretului si exista enorm de multe optiuni din partea mai multor furnizori, care sa va acopere cu prisosinta nevoile. Toate caracteristicile depind insa de producator, deci este important sa aflam din timp ofertele acestora in functie de pret sau suport tehnic, apoi sa cititi recenzii pe site-urile de profil.
Ganditi-va la dimensiunea laptopului care vi se potriveste mai bine

Exista trei dimensiuni standard de marime/greutate ale unui laptop: un netbook, un laptop sau un inlocuitor pentru desktop. Chiar daca toate trei intra in acelasi mare concept de “laptop“, utilitatea lor finala este diferita si efectele pot sa va influenteze alegerea. Iata o scurta consultare pentru fiecare in parte:

  • Netbook (cunoscut si sub numele de mini notebook sau ultraportable) are un ecran de 7 – 13 inch (17,79 cm – 33,3 cm), un aspect compact, este usor in greutate si in mod normal folosit doar pentru navigarea pe internet sau mesagerie, din cauza memoriei in general scazute. Intrucat netbook-urile nu dispun de atata memorie RAM precum un laptop , abilitatea lor de a rula programe mai complexe este limitata. Cu toate acestea, industria este una dinamica iar caracteristicile tehnice se schimba in mod constant. Intrebati in mod frecvent vanzatorul despre aceste amanunte.
  • Laptopurile – cu un ecran de 13 – 15 inch / 33,3 cm – 38,1 cm – au o greutate in general medie, sunt destul de subtiri si pot incorpora foarte multa memorie RAM. Decizia privind capacitatea laptopului pe care-l doriti, din punct de vedere al memoriei RAM si a dimensiunii ecranului, in functie de necesitati.
  • Inlocuitorul pentru desktop – cu ecranul de 17 si peste – este mai mare si mai greu. Are caracteristici complete si tinde sa fie folosit static mai degraba decat purtat peste tot. Chiar daca nu este la fel de portabil ca primele doua, daca este nevoie, poate fi purtat; greutatea acestuia nefiind o problema pentru multi dintre utilizatori. Daca nu sunteti siguri din punct de vedere al greutatii, cantariti-l si stabiliti-va limitele. Nu exista lucruri pe care le poate face un desktop si nu le poate face un inlocuitor portabil, pe linie de utilizatori obisnuiti si chiar mai sus.
Luati in calcul nevoile de durabilitate

Hotarati daca aveti nevoie de un exterior facut din metal sau din plastic. Cu tehnologia actuala, preferinta materialului din care este fabricat nu este decat o… simpla preferinta, laptopurile cu exterior din metal nefiind mai grele decat cele din plastic. Totusi, vorbind despre durabilitate, alegeti un laptop cu o carcasa metalica, fiind ceva mai rezistent la lovire si socuri. Este totusi de preferat sa intrebati in prima instanta vanzatorul.

  • Daca stiti ca o sa-l luati cu voi, o sa aveti nevoie de o structura mai rezistenta. Intrebati de un ecran mai solid, rezistenta la soc si la apa.
  • Daca sunteti un profesionist si aveti nevoie de ceva cu adevarat rezistent, exista o clasa de laptopuri numite generic TOUGHBOOKS, care tind sa fie destul de scumpe dar care rezista la socuri cu adevarat masive. Puteti rula o masina pe ele sau le puteti baga intr-un cuptor si raman in aceeasi stare de functionare.
  • Majoritatea laptopurilor gasite in magazinele showrooms, nu sunt construite pentru durabilitate. Daca acest aspect conteaza, uitati-va dupa un calculator “de firma” construit din metal sau materiale compozite.
Uitati-va dupa componentele de care aveti nevoie
  • Verificati CPU sau procesorul. Ultimele aparitii, laptopurile cu procesoarele cele mai rapide dispun de multi-core, precum Intel, AMD si mai nou ARM. Calculatoarele mai vechi nu dispun de tehnologia multi-core. Diferenta are ca efect de baza performanta laptopului vostru;
  • Capacitatea de stocare a hard disk-ului nu este la fel de importanta, de vreme ce poate cuprinde sistemul de operare si aplicatiile instalate, iar cele mai mici HDD-uri care se gasesc acum pe piata indeplinesc un astfel de criteriu. Pentru a stoca insa imagini, videoclipuri sau alte fisiere media, niciun hard-disk nu este suficient. Totusi, daca aveti nevoie sa stocati milioane de fisiere media, puteti oricand achizitiona o unitate de stocare externa sau gasi o solutie de cloud storage (inmagazinare a datelor pe internet sau intr-o retea). Ce conteaza cu adevarat pentru un hard disk este viteza (rotatii pe minut). Cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine. Cu toate ca, mai multe rotatii pe minut inseamna mai putina baterie;
  • Ca o alternativa, puteti sa cumparati un Solid State Drive (acronim: SSD). Acesta ofera o performanta superioara, este silentios si confera bateriei o viata mai lunga, dar nu au capacitati de stocare foarte mari. Daca totusi aveti nevoie neaparat de un SSD, va trebui sa va ganditi la o unitate de stocare externa pentru fisierele media;
  • Ganditi-va la memoria RAM de care aveti nevoie pentru noul laptop. De vreme ce este tentant sa adaugati o capacitate de memorie RAM cat mai mare, luati in calcul totusi ca celelalte componente ale calculatorului sa se ridice la nivelul memoriei cumparate. Multi vanzatori incearca sa va ia ochii cu laptopurile cu memorie RAM supradimensionata pentru a ascunde alte componente mai slabe din interiorul calculatorului (un procesor mai putin performant, o placa video integrata mai slaba etc). Memoria RAM a laptopului este usor de upgradat. In general, cardurile RAM au 1GB, 2Gb sau 4GB. Bineinteles, cu cat aceasta este mai mare, calculatorul vostru o sa fie mai rapid. Sistemele de operare, chiar si cele de ultima generatie, nu consuma extraordinar de mult RAM, dar aplicatiile mai complexe pot chiar sa depaseasca cantitatea de memorie pe care calculatorul o are la dispozitie. Ideal ar fi sa cumparati minim 2GB de memorie RAM pentru laptop, 4GB fiind ideal. Peste 4GB RAM nu puteti rula decat pe sisteme de operare pe 64 de biti, un sistem pe 32 de biti nerecunoscand mai mult de 4GB;
  • Daca sunteti un fan al jocurilor pe calculator, o sa aveti nevoie de o placa video dedicata, mai ales daca jocurile sunt complexe. Majoritatea jocurilor de pe piata necesita o placa video integrata. Totusi, daca aveti in vedere jocuri cu o grafica mai sus de medie, trebuie sa stiti ca placile dedicate consuma si mai mult din viata bateriei;
  • Luati in calcul numarul de porturi USB pentru a adauga componentele periferice pe care le folositi: memorii pe stick, iPod, Firewire etc;
  • Verificati unitatile optice ale calculatorului. Daca vreti sa va puteti creea propriile discuri sau sa instalati programe de pe CD sau DVD, aveti nevoie de o unitate DVD. Daca laptopul pe care doriti sa-l cumparati nu dispune de o unitate optica, puteti oricand sa achizitionati o unitate externa. O optiune destul populara in randul unitatilor optice pentru laptopuri este Blue-Ray. Daca doriti sa rulati filme Blue-Ray, asigurati-va ca v-ati procurat o unitate optica Blue-Ray (denumita generic si BD-ROM), in locul unei unitati DVD normale;
  • Rezolutia ecranului este o caracteristica pe care va trebui s-o luati in seama. Desi nu este imposibil sa o schimbati dupa cumparare, e bine s-o cunoasteti dinainte si sa beneficiati de numarul de pilxeli doriti. Operatiunea de schimbare a rezolutiei ecranului laptopului vostru este dificila si scumpa. Mai multi pixeli inseamna mai multa cheltuiala dar, daca rezolutia este importanta pentru activitatea voastra, e demna de luat in seama. Intrebati vanzatorul daca laptopul se comporta bine in lumina solara, unele ecrane devenind imposibil de citit intr-un mediu iluminat puternic, facand portabilitatea mai putin folositoare. Optional puteti cumpara chiar si un monitor pe care sa il conectati la laptop atunci cand vreti sa vizionati un film pe un ecran mai mare;
  • Verificati daca laptopul dispune de conexiune wireless (wi-fi). Ar trebui!
  • Testati tastatura. Ar trebui sa va simtiti confortabil tastand. La fel si touch-pad-ul (sau track pad-ul). Optional puteti chiar achizitiona o tastatura ieftina separat.
Gasiti un vanzator potrivit pentru a va cumpara laptopul

Principala misiune este sa gasiti un magazin care sa va poata oferi informatia de care aveti nevoie, atunci cand il cumparati. Exista mai multe optiuni potrivite:

  • Magazine specializate, care vand doar calculatoare sau componente;
  • Magazine apartinand unui brand de calculatoare si vand doar produsele acelui brand;
  • Departamente specializate in vanzarea de laptopuri, din cadrul unor magazine mai mari;
  • Magazine online specializate in vanzarea de laptopuri care sa dispuna si de un magazin fizic unde puteti sa vizualizati si “simti” laptopul dorit, dupa care puteti plati online si comanda pentru acasa. Fiti pregatiti sa platiti taxele de expeditie (daca nu sunt incluse in pret);
  • Magazine de licitatii online – asigurati-va de corectitudinea si reputatia acestui gen de vanzatori, informandu-va pe internet despre evaluarile ce i le sunt adresate;
  • Dealerii de laptopuri la mana a doua (second hand) – ideal ar fi sa fi activat in industrie de ceva vreme. Perioada de garanatie este cruciala daca va ganditi sa achizitionati un calculator second hand. Asigurati-va ca este minim 1 an. Bine ar fi sa dispuna si de un magazin fizic pentru a arunca o privire asupra produsului.
Aflati ce sa evitati

Exista cateva produse din clasa laptopurilor pe care ar trebui sa le evitati:

  • Aflati riscurile inainte de a cumpara laptopuri folosite, reconditionate sau re-certificate. Este foarte important ca laptopurile sa beneficieze de o garantie solida si sa fie achizitionate de la un dealer cu o reputatie buna. Calculatoarele de firma, solide si reconditionate pot fi o afacere buna. Exista riscul ca laptopurile sa fie intr-o stare destul de proasta, neingrijite. Daca pretul este potrivit si daca au cel putin un an garantie, atunci riscul pe care vi-l asumati poate fi neglijabil.
  • Nu cumparati calculatoarele aflate la display in magazinele de profil. Acestea pot fi fabricate cu mult inaintea modelelor din depozit, pot fi prafuite, au fost pornite si oprite de dimineata pana seara luni la rand si solicitate excesiv de vizitatorii curiosi.

Odata ce ati cumparat un laptop, aveti mare grija de el. In functie de brand, de tipul de laptop cumparat, acesta ar trebui sa poate fi folosit cativa ani buni, pana sa va ganditi sa investiti intr-un altul. Daca nu aveti deja o idee despre ce laptop ar fi mai bun pentru bugetul vostru, va recomand sa aruncati privire asupra acestor articole: